Psihoterapija – kdaj po pomoč?

by , under Zdravje

psihoterapija - kdaj po pomočPsihoterapija je priporočljiva kot terapevtska metoda v različnih obdobjih našega življenja ali pa kot  ena izmed možnosti, kako spoznati samega sebe. Zaradi tempa življenja in vsesplošne stagnacije, je depresija na žalost postala spremljevalka mnogih vsakdanov, marsikdo si brez stresa ne predstavlja več delovnega dne; sprejeli smo ga kot del sebe.

Psihoterapija pa je učinkovita tudi,  ko želite odpraviti občutke tesnobe, ali pa menite, da ne obvladate več vašega življenja, ste se soočili z zgubo v družini in se ne morete izkopati iz globoke žalovanja (ali pa sploh ne morete žalovati), morda je nesreča na vas pustila travmatske posledice. Razlogov je pravzaprav lahko nešteto.

Če ste se prepoznali v zgornjih opisih, nikar ne odlašajte z obiskom psihoterapevta.

Ko zboli telo – greš k zdravniku, brez kakršnih koli dvomov, občutkov sramu ali krivde. Ko pa zboli „duša“, je vse drugače. Psihoterapija je na žalost pri nas še precej tabu tema, čeprav se tudi o njej vedno več govori in ni več tako povezana s stigmatizacijo kot včasih. Pa vendar se večina prepozno odloči za psihoterapijo, vmes pa trpijo med štirimi stenami, krivijo sebe za svoje težave in ne znajo splavati iz mehurčka, v katerega so se ujeli.

Kako poteka psihoterapija?
Ni univerzalnega recepta, kako naj bi psihoterapija potekala, saj so tudi težave ljudi precej individualne. Na uvodnem srečanju se boste s terapevtom pogovorili, kaj bi za vas bilo najbolj primerno, koliko časa naj bi trajala terapija in kakšen napredek lahko pričakujete. Priporočljivo je, da psihoterapija poteka redno, vsak teden. Koliko obiskov bo potrebnih pa je popolnoma odvisno od vas samih, napredka in težav, s katerimi se soočate.

Na koncu ne pozabite, da niste sami: na svetu je na milijone ljudi, ki se soočajo s podobnimi težavami kot vi in z veliko vztrajnosti in volje jih boste uspešno premagali.

Leave a Reply