Prednosti, ki jih prinaša eračun

by , under Podjetja

Eračun je okrajšava za elektronski račun. Gre za obliko računa, ki je čedalje bolj v porastu. Če se je včasih pretežno uporabljalo račune v fizični obliki, je z napredkom tehnologije tudi na področju izstavljanja računa prišlo do sprememb. Nekateri so se jim upirali, čeprav je postopek zelo preprost. Dejstvo pa je, da nam tovrstni računi prinašajo številne prednosti. Pa si poglejmo, katere.

Izogib poštnim storitvam

Vsi smo že bili kdaj nezadovoljni s poštnimi storitvami. Mogoče se je kakšna pošiljka izgubila ali bila dostavljena kasneje, kot smo načrtovali. Tudi če gre vse po načrtih, pošta potrebuje dan ali dva, da dostavi pismo nekam znotraj Slovenije. Prednost eračuna je v tem, da ga lahko prejemnik dobi v trenutku. Posredujemo ga namreč prek e pošte ali prek katerega drugega elektronskega kanala.

Nižji stroški

Ta točka je delno povezana z zgornjo. Ker se pri dostavi takega računa izognemo poštnim storitvam, se izognemo tudi stroškom, ki iz tega izhajamo. Torej nam ni treba nabaviti znamk in kuvert ali plačevati stroške priporočenega pošiljanja. Čeprav so stroški posredovanja enega takega pisma nizki, pa se na dolgi rok lahko pozna prihranek, če sicer izstavimo večje število računov. Prednost eračuna je tudi v tem, da ga ne natisnemo, ampak ga vnesemo v elektronski obliki in na tak način tudi pošljemo. Tako privarčujemo tudi na papirju in črnilu.

Enostavnost in preglednost

Eračuni nam omogočajo boljšo preglednost nad izstavljenimi in prejetimi računi. Tako ni treba računov shranjevati v fizični obliki, pri čemer lahko mimogrede kakšen račun založimo, ampak račune damo v mape ali pa jih – še bolje – vodimo prek posebnega računovodskega programa. Tako jih lahko shranjujemo glede na datume, vrsto in glede na to, ali so bili že plačani oziroma če je že pretekel rok za plačilo.

Skrb za okolje

Vezano na točko o tem, da ni treba uporabljati papirja, posledično to pomeni večjo skrb za okolje. Mogoče gre res za minimalne razlike, vendar na dolgi rok štejejo majhni koraki.

 

 

Leave a Reply