Arboristika in urejanje krošenj dreves

by , under Dom in gradnja

Arboristika je veda, ki se ukvarja z drevesi, njihovim sajenjem, gojenjem, nego in vzdrževanjem. Za ugodno rast dreves so namreč potrebni specifični pogoji, za katere je treba nujno poskrbeti, če hočemo, da bi drevo dobro raslo in se primerno razvijalo. Enako pa je treba drevesa, pa naj si bodo okrasna ali sadna, negovati tudi po tem, ko enkrat že zrastejo. Varovati jih je treba pred škodljivci, skrbeti za urejanje in oblikovanje njihovih krošenj oziroma za obrezovanje ter v primeru poškodb tudi ustrezno sanirati.

Urejanje in vzdrževanje dreves

Drevesa je treba ustrezno negovati, če želimo, da bi kakovostno rasla in bila čim bolj zdrava. Arboristika je veda, ki se ukvarja prav s tem, zato morajo to področje dobro poznati prav vsi, ki delujejo kot vrtnarji, urejevalci zelenih površin, drevesničarji, gozdarji, komunalni delavci itd. Če namreč drevo obžagamo ali obrežemo preveč, ga lahko s tem poškodujemo, prav tako pa v primeru bolezni, suhih vej ali poškodb drevesa ni treba vedno do konca posekati, ampak je marsikdaj dovolj le, če pravilno obrežemo nekatere veje, ki bodo nato kmalu spet začele odganjati. S tem se krošnjo lahko zelo lepo obnovi in poskrbi za pomladitev drevesa. Zato je zelo pomembno, kako se lotevamo posegov v drevesno krošnjo, saj napačne metode lahko vodijo v odmrtje drevesa ali le še poslabšajo stanje.

Kako vzdrževati visoko drevje?

arborist strokovnjakArboristika pa je lahko v pomoč tudi pri vzdrževanju visokih dreves. Pri njih namreč ni pomemben le videz ali osončenost krošnje in podobno, ampak je pri vzdrževanju takšnih dreves treba misliti tudi na varnost. Treba je preprečiti, da bi celo drevo, del krošnje ali kakšna od vej padla na kakšnega od bližnjih objektov, avtomobilov ali oseb, kar se še posebej pogosto lahko zgodi ob slabšem vremenu in ob nevihtah. Zato je za takšna drevesa treba redno skrbeti ter vsake toliko časa poskrbeti za urejanje krošnje. Najbolje je, da za slednje poskrbi arborist, ki bo ob tem opravil še strokovni pregled drevesa, hkrati pa je pomembno, da poleg tega obvlada ne le arboristične tehnike, ampak zna poskrbeti tudi za varno opravljanje dela na višini.

Leave a Reply