Odvodnjavanje meteornih voda in jesensko deževje

by , under Dom in gradnja

odvodnjavanje meteornih vodaPoplave so najpogostejše v jesenskem času. Če vas skrbi jesensko deževje, saj vam vedno znova prinaša raznorazne težave z meteorno vodo, potem je čas, da poskrbite za odvodnjavanje meteornih voda. Tudi na slovenskem trgu imamo več odličnih ponudnikov takšnih sistemov, ki so zasnovani tako, da so izredno učinkoviti. To pomeni, da gre za zelo kakovostne rešitve, s katerimi se ob pravilnem načrtovanju lahko rešite prav vseh težav z meteorno vodo.

Več padavin, več poplav

Odvodnjavanje meteornih voda je pomembno predvsem na pozidanih površinah. Povsod, kjer padavinska voda ne more kar prosto odteči in ponikniti v tla, je treba vgraditi ustrezen sistem, s katerim se poskrbi za to oziroma jo usmeri na primerno mesto, kjer bo lahko poniknila v zemljo. Ali je takšen sistem učinkovit in ustrezno načrtovan, se pokaže predvsem ob večjih neurjih oziroma obdobjih z več padavin.

Največ težav z meteorno vodo je navadno jeseni

odvodnjavanje meteorne vodeJesensko deževje je tako velikokrat eden od pomembnih vzrokov za to, da se marsikdo odloči za zamenjavo takšnega sistema za odvodnjavanje meteornih voda, saj te v tem času lahko povzročijo ne le luže, ampak poplavijo dvorišče, dovozne poti, ceste, vrtove in zalijejo kleti ter objekte. S pravilno izbranim sistemom lahko preprečimo takšne težave, zato se takšen sistem zagotovo splača vgraditi, saj je na tak način površine in objekte na njih možno učinkovito zaščititi pred poplavljanjem in vsemi nevšečnostmi, ki jih s seboj prinese obilje padavin.

Pri tem pa je pomembno:

  • da se pred načrtovanjem sistema naredi hidravlični izračun, s katerim se preračuna potrebno zmogljivost takšnega sistema,
  • da je sistem skrbno načrtovan in da pri tem sodeluje usposobljen projektant,
  • da se pri načrtovanju upošteva tudi obremenjenost površine,
  • da se izbere kakovosten in zanesljiv sistem,
  • da se skrbno premisli, kakšen material bi bil najbolj primeren,
  • da se poskrbi za strokovno vgradnjo.

Če imate težave s padavinsko vodo, se je zato najpametneje obrniti na projektanta, ki bo lahko naredil načrt za vašo parcelo, nato pa vam pomagal tudi pri izbiri ustreznega sistema za odvod padavinske vode ter vam svetoval glede vsega, kar vas zanima. Na tržišču je namreč na razpolago veliko različnih rešitev, ki se uporabljajo v ta namen, pri čemer ni možno govoriti o slabših in boljših, ampak predvsem o tem, da je vsaka primerna za določene zahteve in potrebe. To pa je nujno treba upoštevati tudi pri izbiri, saj je vsaka površina specifična, zato na izbiro sistema za odvodnjavanje meteornih voda vplivajo številni dejavniki.