Psihoterapija za izboljšanje samopodobe

by , under Zdravje

PsihoterapijaEden od najpogostejših problemov današnjega časa in vir različnih težav je zagotovo slaba samopodoba. Na to, kakšno samopodobo bomo imeli, vplivajo že dejavniki v zgodnjem otroštvu, zaradi katerih lahko občutimo nenehno nesigurnost vase, dvom o sebi in svojih pozitivnih lastnostih, prepričanje, da nimamo lepega videza ali da smo ničvredni. Vse to so posledice slabe samopodobe, ki jih lahko pomaga odpraviti psihoterapija.

Slaba samopodoba ima zelo daljnosežen vpliv na naše življenje in odnose z drugimi. Psihoterapija ugotavlja, da se zaradi slabe samopodobe ljudje velikokrat pustijo izkoriščati, pa naj bo to v službi ali medsebojnih odnosih z drugimi. Zaradi slabe samopodobe ljudje velikokrat postajajo servilni in skušajo ustreči vsaki želji drugih, pri tem pa pozabljajo nase. Nekateri ljudje s slabo samopodobo postanejo tudi žrtve modne industrije, lepotnih popravkov, nenehnih shujševalnih diet, anoreksije, bulimije in drugih podobnih težav.

Vse našteto vodi v nezadovoljstvo z lastnim življenjem. Kako torej izboljšati svojo samopodobo? Kaj morate narediti, da se boste v svoji koži počutili bolje in da boste postali bolj samozavestni, kar vam bo pomagalo tudi pri navezovanju stikov z drugimi, pri iskanju zaposlitve in povsod drugje v življenju. Slaba samopodoba nas namreč omejuje na številnih področjih.

Če imate takšne težave tudi sami, pustite, da vam psihoterapija pomaga nase pogledati z drugega zornega kota. Psihoterapija vas bo naučila, da je to, kako vidimo sebe in kakšno samopodobo imamo, le vzorec iz otroštva, ki se ga z veliko truda in želje, da spremeniti. Slaba samopodobo torej ni nekaj, zaradi česar morate trpeti celo življenje, ampak nekaj, kar lahko spremenite, če se tako odločite in če začnete delati na tem. Prvi korak na tej poti pa predstavlja prav psihoterapija.