Kanalete za odvodnjavanje vode

by , under Dom in gradnja

Kakšen material je najboljša izbira za izdelavo kanalete za odvodnjavanje meteorne oziroma padavinske vode? Sistemi, ki skrbijo za to, so vsakodnevno izpostavljeni velikim obremenitvam ter različnim zunanjim dejavnikom, saj se uporabljajo na prostem oziroma so vgrajeni v tla. Zato mora biti tudi material, iz katerega je izdelan tak sistem, čim bolj robusten, odporen in vzdržljiv ter zasnovan tako, da čim bolje prenaša najrazličnejše zunanje dejavnike.

Iz kakšnih materialov so lahko narejene kanalete za odvodnjavanje?

kanalete za odvodnjavanjeMateriali, iz katerih so lahko narejene kanalete za odvodnjavanje, so lahko zelo raznoliki. Velikokrat so te narejene iz betona, ki velja za vzdržljiv material, zato se v ta namen dobro obnese. Pogosto pa beton različni proizvajalci nadomeščajo tudi s posebej zasnovanimi umetnimi masami. Zanimivo pa je, da se proizvajalci trudijo izdelati ne le nove in še bolj vzdržljive vrste umetnih mas, ki bi jih lahko uporabili za izdelavo takšnih sistemov, temveč preizkušajo tudi različne vrste betona oziroma mu dodajajo vlakna, ki njegovo strukturo naredijo še bolj vzdržljivo. Tako imenovani vlaknasti beton ima odlične lastnosti, saj je veliko bolj odporen na sunke, udarce in obrabo. Na njem se tako zlepa ne bodo pojavile razpoke, kar naredi sistem za odvodnjavanje še bolj trajen in vzdržljiv.

Eden od takšnih proizvajalcev je tudi nemško podjetje Hauraton, ki je v ta namen zasnovalo beton FASERFIX. Gre za izjemno odporen beton, ki ima zaradi naravnih bazaltnih vlaken izjemno veliko stabilnost ter mnogo večjo natezno trdnost. Poleg tega pa ima še vrsto drugih odličnih lastnosti, saj je nepropusten in negorljiv. Zaradi tega je še posebej primeren za uporabo na bencinskih črpalkah in ostalih površinah, kjer je še posebej treba misliti na požarno varnost ter na preprečevanje onesnaženja z bencinom, dizlom ali oljem.

Material za rešetke oziroma pokrove

Odvodnjavanje s kanaletami z regoPoleg same kanalete za odvodnjavanje pa je pomemben tudi material pokrova ali rešetke, ki je položena nanjo. Tudi ta mora biti odporen in skrbno izbran glede na zahteve določene površine. Pri tem imate običajno na izbiro več različnih možnosti oziroma rešetk iz različnih materialov, ki so izbrani tako, da kljub izpostavljenosti vlagi, zmrzali, sončni svetlobi in ostalim zunanjim dejavnikom ohranijo svoj videz in funkcionalnost čim dalj časa. Zato gre običajno za zelo trajne materiale, ki se dobro obnesejo v ta namen. Rešetke ali pokrovi so tako lahko narejeni:

  • iz litine,
  • umetne mase,
  • pocinkanega železa,
  • iz nerjavečega jekla (inox).