Trpežne in kakovostne linijske rešetke za odvodnjavanje

by , under Dom in gradnja, Industrija

Linijske rešetke za odvodnjavanje se namestijo na kanalete za meteorno vodo. Namen njihove namestitve je preprečevanje tega, da bi raznolik odpadni material prodrl v telo kanalete. Če se to zgodi, namreč lahko pride tudi do njene zamašitve ali zmanjšanosti pretoka, zaradi česar meteorna voda po njej ne more nemoteno odteči. To pomeni, da sistem v tem primeru ne deluje več tako, kot bi moral. Čeprav obstajajo tudi kanalete, ki nimajo linijske rešetke za odvodnjavanje, pa se je v večini primerov zaradi tega vseeno bolje odločiti zanje.

Kanalete z ali brez linijske rešetke za odvodnjavanje

Kanalete, ki imajo nameščene linijske rešetke za odvodnjavanje, Linijsko odvodnjavanje RECYFIX®PRO (1)je treba manj pogosto čistiti. Odpadni material se namreč v njih manj nalaga, zato je njihovo vzdrževanje laže. Predvsem pa pri njih skorajda ni treba skrbeti, da bi se zamašile, torej ves čas pri odvajanju vode delujejo nemoteno in učinkovito. Običajno so tudi globlje od tistih, ki nimajo nameščenih rešetk, kar je še ena pomembna in velika prednost.

Linijske rešetke za odvodnjavanje omogočajo lažje čiščenje

Kot že rečeno, obstajajo tudi kanalete brez rešetk, vendar pa slednje niso tako široko uporabne. So namreč nekoliko plitvejše in zaradi tega primerne za vgradnjo zgolj na tista območja, kjer količina meteorne vode, ki jo je treba odvesti, ni tako zelo velika oziroma je zelo majhna (recimo dvorišča zasebnih hiš). V vseh drugih primerih pa se je bolje odločiti za kanalete, ki jih prekrivajo linijske rešetke za odvodnjavanje, saj slednje:

  • preprečujejo odpadnemu materialu (kamnom, listju, smetem, blatu, zemlji, vejam ipd.), da bi zašel v samo telo kanalete,
  • poskrbijo za to, da je potrebnega manj vzdrževanja in omogočajo, da kanalete ni treba tako pogosto čistiti, saj se v njej nabere veliko manj odpadnega materiala,
  • preprečujejo, da bi se kanaleta zaradi prevelike količine odpadnega materiala, ki ga nanese meteorna voda, zamašila,
  • imajo veliko boljši pretok in s tem boljšo zmogljivost pri odvajanju meteorne vode,
  • poskrbijo za lažjo prevoznost kanalete.

Izberite takšne, ki jih je enostavno odstraniti

Kljub temu, da pokrite kanalete ne zahtevajo tako pogostega vzdrževanja oziroma čiščenja, pa jih je vseeno vsake toliko časa treba očistiti oziroma je to vsaj priporočljivo, če hočemo ohraniti njihov nemoten pretok tudi na dolgi rok (približno na vsakih nekaj let ali takrat, ko opazimo, da meteorna voda ne odteka tako dobro, kot bi morala oziroma kot je odtekala prej). Včasih pa je kanaleto treba odpreti tudi zaradi tega, ker kaj pade vanjo, ali pač iz kakšnega drugega razloga …

Vsekakor pa je v takšnih primerih najlažje, če so linijske rešetke za odvodnjavanje Linijsko odvodnjavanje2 (1)čim bolj enostavno in hitro odstranljive. S tega vidika je najbolje izbrati takšne, ki se jih lahko odstrani in namesti, ne da bi pri tem potrebovali kakršno koli orodje. Po drugi strani pa pri takšnih modelih, ki so zelo enostavno snemljivi, obstaja nevarnost, da niso dobro fiksirani na kanaleto, kar lahko predstavlja problem, saj zaradi tega lahko pride do premikanja, kar zagotovo ni zaželeno.

Na srečo pa imajo nekateri proizvajalci rešitve tudi za takšne primere – proizvodi nemškega podjetja Hauraton so tako npr. opremljeni z inovativnim sistemom SIDE-LOCK, ki poskrbi tako za dobro fiksiranost rešetke na samo kanaleto (ima več pritrjevalnih mest), s čimer je poskrbljeno za njeno stabilnost, kot tudi za to, da je ta enostavno snemljiva (brez uporabe kakršnega koli dodatnega orodja) in da jo da tudi enostavno in hitro namestiti (ko je nameščena, za njeno fiksiranje zopet ne potrebujemo kakršnega koli orodja, ampak jo samo pohodimo in s tem fiksiramo, da ostane trdno na svojem mestu).