Šola surfanja na valovih

by , under Turizem

V Sloveniji večina surfanje na valovih kot šport menja za windsurf ali stand up padlling. Razlog je v tem, da sam šport v Sloveniji ni tako razširjen, poleg tega pa ga večina posplošuje in ga meče v isti koš skupaj z ostalimi športi na deski. Samo surfanje ima drugače najdaljšo tradicijo in zgodovino, ki izhaja iz Hawaii-jov, zibelke surfanja. Tam ni domačina, ki ne bi vsaj enkrat poskušal zajahati val.

Žal pa sami valovi, ki so potrebni za surfanje na valovih v Sloveniji in njeni bližnji okolici niso najbolj primerni oz. jih sploh ni, razen ob redkih izjemah, ko zapiha južni veter. Prav zato je za vse nazadnjake in ljubitelje tega športa potrebno povedati, da je za učenje le-tega potrebno iti v sosednjo Italijo, Francijo ali Španijo. Sami pogoji za surfanje pa so v evropskem prostoru najugodnejši na Kanarskih otokih. Med vsemi sedmimi otoki sta surfaško najbolj znana in primerna Lanzarote in Fuerteventura. Samih šol najdete tam malo morje, vendar kako izbrati najboljšo in vam najprimernejšo?

Waterman Lanzarote-Šola surfanja na otoku Lanzarote


Pred časom se je na otoku Lanzarote odprla Slovenska surf šola – Waterman.si, ki poleg učenja surfanja na valovih nudi tudi učenje kajtanja in stand up paddlinga ali kot mu večina v hecu reče-hoja po vodi.

Sama šola je stacionirana na severu otoka, v ribiški vasica Caleta de Famara, kjer so valovi in veter njena stalnica. Na peščeni plaži, ki se vije dobrih 6 km pod mogočni klif El Risco, so pogoji primerni tako za začetnike kot napredne surfače.

Prednost same vasice Famara je v tem, da je zaščitena kot naravni park, zato je in bo ostala nedotaknjena in prvinska. Na vodi je le redko gužva, zato ste lahko brez skrbi, da bo val, ki si ga želite »posurfati« samo vaš.

Prednost Waterman šole surfanja na valovih je v tem, da temelji na principu »manj je več«. To pomeni, da je pristop bolj individualen in sam tečajnik dobi kar se da največ od svojega inštruktorja. Novost same šole je tudi v tem, da vedno plačaš to, kar dobiš. Povedano z drugimi besedami, nikoli se ne plačuje tečajev v naprej. Zato svoje športne aktivnosti lahko sproti prilagajate vremenskim pogojem in trenutnemu počutju.

Prav zaradi same lokacije, se lahko tečajniki šole surfanja na valovih tudi izven samega tečaja sami odpravijo v iskanje sreče in preizkušajo svoje na novo pridobljeno znanje. Zaradi same peščene plaže, ki nima nobenih skal in nevarnosti, ste lahko brezskrbni v lovljenju svojih prvih pravih valov.

Če verjamete ali ne, vas surfanje na valovih ali »jezdenje valov« lahko resno zasvoji. Ko prvič občutite moč valov pod seboj, si želite to početi znova in znova. Zato pazite, da ne greste preko svojih zmožnosti. Kot vsak šport je potrebno začeti postopoma in počasi. Prvih korakov se lahko naučite že zelo hitro, če vam osnove in tehniko razloži izkušen inštruktor. Vse skupaj na prvi vtis izgleda zelo enostavno, vendar vsak, ki je to že sprobal ve, da je potrebno kar nekaj »kilometrine«, da je užitek res pravi.

Če ne veste kje in kako preživeti naslednje počitnice, je šola surfanja na valovih mogoče prava izbira za vas. Zakaj ne bi počitnic preživeli drugače, aktivno…