Psihoterapevt in osebno svetovanje                                                                                                      

by , under Zdravje

Ali je psihoterapevt primerna oseba za osebno svetovanje oziroma coaching? S kom se sploh posvetovati pri pomembnih odločitvah v življenju, kako se spoprijeti z različnimi težavami in kako v življenju poskrbeti za osebno rast? Na koga se obrniti, kadar vas kaj teži ali potrebujete oporo v določeni življenjski situaciji?

Coaching za vsa področja življenja

Osebno svetovanje oziroma coaching je v tujini zelo priljubljeno, saj se vedno več ljudi zaveda, da je težave veliko lažje razrešiti, če se z njimi ne soočamo sami. Pri tem pa je pomembno, da je osebni svetovalec oseba, ki ji ne le lahko zaupamo, ampak mora imeti tudi dovolj strokovnega znanja in poznavanja človeške psihe, delovanja, razmišljanja in čustvovanja.

Zato kot osebni svetovalec ne more delovati vsak, ampak le nekdo s primerno izobrazbo s področja psihoterapije, torej psihoterapevt, ki dobro obvlada:

  • transakcijosko analitično psihoterapijo,
  • vedenjsko kognitivno terapijo,
  • nevrolingvistično programiranje.

Kako vam lahko pomaga psihoterapevt?

psihoterapija Samozavestni.siPsihoterapevt vam z osebnim svetovanjem lahko pomaga pri razreševanju težav:

  • v partnerstvu in drugih odnosih,
  • pri vzgoji otrok,
  • na delovnem mestu,
  • na vseh ostalih področjih življenja.

Osebno svetovanje lahko poteka v živo ali na daljavo oziroma online, odvisno od vaših želja in tega, kaj vam bolj ustreza. Včasih je dovolj že eno srečanje, saj marsikdo potrebuje le pogovor z nekom, da razmisli o trenutni situaciji in dobi napotke za naprej oziroma se lažje odloči o določeni zadevi, običajno pa je potrebnih več srečanj.

Kako poteka coaching?

Na prvem srečanju se boste skupaj s terapevtom pogovorili o tem, kaj vas muči, nato pa bosta zastavila cilje za naprej. Tako bo coaching ciljno usmerjen, pri čemer vam bo terapevt znal ustrezno svetovati tudi glede metod, kako te cilje doseči. Velikokrat je dovolj že, če se oseba nauči drugačne komunikacije z drugimi, pri čemer lahko močno pomaga tudi trening asertivnosti, na katerem se lahko naučite, kako se postaviti sami zase. Prav tako pa obstajajo različne druge tehnike, ki vam lahko pomagajo umiriti misli, jezo in druga čustva ter lažje prebroditi stresne situacije in težave.