Povozne rešetke za kanalete

by , under Dom in gradnja

Rešetke za kanalete FIBRETEC

https://www.hauraton.si/

Na praktično vsaki površini v urbanem okolju je treba poskrbeti tudi za odvodnjavanje. To velja še posebej za površine, ki so prekrite z asfaltom, tlakovci ali kakšnim drugim materialom, ki ne omogoča, da bi meteorna voda nemoteno poniknila v zemljo. Prav tako pa je na takšnih površinah problem, da so običajno obremenjene tudi s prometom, kar je treba misliti tudi pri načrtovanju odvodnjavanja. V ta namen prav pridejo povozne rešetke, ki so zasnovane tako, da čeznje brez problema zapelje avto, pa tudi zelo težek tovornjak.

Iz tega lahko sklepate, da pri izbiri ustreznih elementov sistema za odvodnjavanje meteornih voda ni treba misliti le na to, da bomo izbrali čim bolj ustrezne kanalete, ampak so enako pomembni tudi vsi drugi elementi sistema. Če gre za cestišče, dvorišče, parkirišče ali drugo površino, po kateri vozijo tudi vozila, je treba izbrati povozne rešetke. Pa tudi same kanalete morajo biti prilagojene obremenjenosti površine oziroma temu, koliko vozil in kakšna vozila se bodo vozila čeznje.

V kolikor gre recimo za dvorišče zasebne hiše, bo vsakodnevno čeznje zapeljal avtomobil največ nekajkrat dnevno, na obremenjeni cesti pa bodo čeznje nenehno vozili ne le avtomobili, ampak tudi različni tovornjaki, zato mora biti izbira temu tudi prilagojena. Prav zaradi tega je zagotovo zelo pomembna vzdržljivost materiala, iz katerega so narejene kanalete in rešetke, predvsem pa je treba pri izbiri in nakupu gledati tudi na to, v kateri obremenitveni razred spadajo.

Če želimo, da bi bilo odvodnjavanje res učinkovito, pa ga je treba tudi zelo skrbno načrtovati, pri čemer nam lahko pomaga projektant, ki bo narisal natančen načrt sistema za odvodnjavanje, nato pa sledi le še nakup ustreznih elementov ter seveda vgradnja. V kolikor boste skrbno izbrali vse dele sistema za odvodnjavanje, tudi vgradnja ne bo zahtevna. Pomembno je, da izberete takšne povozne rešetke, ki se jih da namestiti na kanalete, ki jih želite vgraditi, torej morajo biti kompatibilne. Njihovo nameščanje na kanalete pa je navadno zelo preprosto in hitro.