Odvodnjavanje meteornih vod 

by , under Dom in gradnja

Odvodnjavanje meteornih vod je pomembna naloga, ki jo lahko dobro opravljajo le prvovrstne rešitve priznanih proizvajalcev, za kakršnega velja nemško podjetje Hauraton. Njihovi izdelki so sinonim za kakovost in zanesljivost, zato se jih tudi zaradi tega splača izbrati v ta namen. Z njimi namreč lahko poskrbite za prvovrstno urejanje vseh zunanjih površin. 

Zunanje površine potrebujejo odvodnjavanje meteornih vod 

Skorajda vse zunanje površine, na katerih stojijo objekti ali so kako drugače urejene, potrebujejo odvodnjavanje meteornih vod, če jih želimo nemoteno uporabljati. Vsi vemo, kako izgledajo neasfaltirane strmejše ceste, ki vodijo do vznožja hribov, naslednji dan po večjem deževju. Včasih niti prevozne niso, saj voda odnese kakšen del, naredi na njih luknje in nanje nanese ves mogoč material. Takšne težave pa bi bile prisotne tudi marsikje drugje, če ne bi bilo na večini površin vgrajenih ustreznih odtočnih jaškov ali kanalov za odvod vode. Vsi elementi takšnega sistema pa morajo biti seveda prilagojeni temu, za kakšno površino gre, kako velika je, kakšen je njen naklon, kateri objekti stojijo na njej in kje se nahajajo, ali gre za povozno površino ali ne, kako je površina obremenjena s prometom in drugimi dejavniki ipd. 

Kako poskrbeti za odvod vode? 

odvodnjavanje meteornih vodaZa odvodnjavanje meteornih vod je v današnjih časih možno poskrbeti s skrbno premišljenimi sistemi, ki zelo zanesljivo odvedejo prav vso odvečno vodo z določene površine in učinkovito preprečujejo vse težave z njo. Žal pa kljub temu na marsikateri površini še vedno prihaja do težav z vodo, ki se pokažejo ob skoraj vsakem deževju. Kako je to mogoče? Za to lahko obstaja več razlogov, med katerimi so najbolj pogosti naslednji: 

  • da za odvodnjavanje meteornih vod ni ustrezno poskrbljeno, 
  • da ni vgrajen ustrezen sistem, 
  • da je vgrajen premalo zmogljiv sistem,  
  • da izbrani sistem ni prilagojen vrsti površine in njenim zahtevam. 

Zaradi tega je treba pred vgradnjo takšnega sistema narediti podroben načrt in se ga tudi držati. Zbrati je treba vse potrebne informacije o področju, preveriti lastnosti površine ter preveriti, kakšni sistemi so sploh na voljo in kateri med njimi bi bil najbolj primeren za določen namen uporabe. Pri tem vam lahko strokovno pomaga tudi projektant, ki bo gotovo znal izbrati najbolj učinkovit sistem za določeno površino. Tako do težav z vodo ne bo več prihajalo, sistem pa bo deloval točno tako, kot mora. 

 

Leave a Reply