Odvodnjavanje meteorne vode mora biti pravilno urejeno

by , under Dom in gradnja, Industrija

Zgolj v primeru, če je odvodnjavanje meteorne vode pravilno urejeno,odvodnjavanje meteornih voda (3) z njo zagotovo ne bo nobenih težav. V redkih primerih sicer z njo tudi sicer ni težav, a zakaj bi se zanašali na srečo, če pa se lahko zanesete na učinkovit sistem, ki bo zanesljivo poskrbel za preprečevanje kakršnih koli težav ob vseh vremenskih nevšečnostih, neurjih, večjih nalivih ali padavinah. Tako je torej skorajda nujno treba poskrbeti za pravilno ureditev takšnega sistema, najbolje (in najlažje, pa tudi najceneje) pa je za to poskrbeti ob siceršnjemu celostnemu urejanju okolice. Takrat je namreč ustrezne jaške, kanalete in druge elemente takšnega sistema najlažje vgraditi, saj v ta namen ni treba razkopavati gredic ali trate oziroma menjati tlakovcev.

Kako se izogniti težavam ob večjih nalivih ali padavinah?

S pravilno ureditvijo okolice se lahko izognemo raznim težavam do katerih bi sicer prišlo ob večjih nalivih ali močnejših padavinah, ko v kratkem času zapade veliko dežja. Voda namreč takrat ne more kar nemoteno ponikniti v zemljo, saj jo je za to enostavno preveč, da ne pride do težav z njo, pa poskrbi odvodnjavanje meteorne vode. To pa je lahko učinkovito le, če je pravilno zasnovano in urejeno, zato ni vseeno, kako se tega lotimo. Obstajajo sicer različni zelo kakovostni sistemi v ta namen, vendar pa bodo dobro delovali le, če bodo:

  • prilagojeni specifikam določene parcele,
  • pravilno izbrani glede na to, kakšne so potrebe po odvodnji,
  • pravilno vgrajeni.

Pri načrtovanju mora vedno sodelovati strokovnjak

Odvodnjavanje meteorne vode mora biti tako strokovno načrtovano. Četudi gre zgolj za vgradnjo odtočnega jaška ali ene kanalete, ki bo odvajala vodo stran od objekta oziroma poskrbela za to, da ima voda kam ponikniti, če se je nabere preveč, ni vseeno, kakšen jašek ali kanaleto vgradimo. Obstaja jih namreč veliko vrst. Vsekakor lahko za izbiro ali vgradnjo jaška, kanalete ali drugega sistema poskrbite sami, vendar pa bo še pametneje, če vam pri tem pomaga strokovnjak oziroma da se o tem predhodno vsaj posvetujete z njim – kakšno zmogljivost sistema sploh potrebujete, bi bilo bolje izbrati linijski ali točkovni sistem, kakšen obremenitveni razred izbrati, za kakšen material se odločiti, kako posamezne elemente takšnega sistema najbolj povezati skupaj …

Nekateri menijo, da je vsaka rešitev za odvodnjavanje odvodnjavanje meteorne vodemeteorne vode boljša kot nič, kar morda do neke mere celo drži, a po drugi strani lahko to daje občutek lažne varnosti. V resnici neprimerno izbrana kanaleta, jašek ali drug element sistema ob večji količini vode – torej takrat, ko bi se moral izkazati – ne bo pretirano učinkovit. Učinkovit bo le takrat, ko padavine ne bodo tako močne in ko takšnega sistema niti ne bi tako nujno potrebovali, saj bi vsa voda odtekla že po naravni poti.

Zaradi tega je skorajda nujno, da pri načrtovanju takšnega sistema sodeluje strokovnjak oziroma da njemu prepustite celotno ureditev okolice. Pri tem ljudje velikokrat razmišljamo predvsem o tem, kje bo stal vrt in kje terasa, kje bomo parkirali avtomobile in kam posaditi drevesa, zanemarimo pa dejstvo, da bo vse našteto ogroženo, če ne bomo ustrezno poskrbeli za meteorno vodo in ji preprečili, da se nenadzorovano razliva po naši parceli. Zato je skorajda nujno poiskati strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri načrtovanju tega, kako na vaši parceli ob urejanju okolice poskrbeti tudi za odvodnjavanje meteorne vode na najboljši in s tem najbolj učinkovit način.