Kateri električni radiator kupiti in kako ga vzdrževati?

by , under Dom in gradnja

Če vas zanima, kateri električni radiator kupiti, morate najprej raziskati vse vrste takšnih naprav za ogrevanje. Radiatorji na elektriko se med seboj razlikujejo tudi glede na tekočino, ki jo uporabljajo za delovanje. električni radiatorPrav tako glede na moč, možnost postavitve, izgleda, barve in velikosti. Klasične električne radiatorje na primer lahko poljubno premikamo, medtem ko se konvektorski električni radiatorji praviloma nameščajo na steno.

Za lažjo napeljavo na električno omrežje lahko namestimo še sobni termostat, vgrajene noge ali ročaj in integrirani kabelski boben. Nekateri radiatorji na elektriko lahko ponujajo tudi možnost daljinskega upravljanja.

Spoznajte oljni radiator

Na vprašanje, kateri električni radiator kupiti, boste naleteli tudi na možnost oljnega radiatorja. To je električna grelna naprava, ki lahko izvrstno služi za ogrevanje suhih zaprtih prostorov. Grelna moč takšne naprave je praviloma nastavljiva – navadno na 3 stopnje. Ima vgrajen termostat, ki regulira delovanje naprave glede na samo temperaturo v sobi.

V notranjosti je oljni radiator napolnjen z oljem, ki se lahko zelo segreje. Začasno lahko zaslišite pretakane tekočine v radiatorju, kar pa seveda ni nič narobe oziroma nenavadnega. To se zgodi, ker navadno naprava ni napolnjena povsem do konca.

Kaj je konvektorski električni radiator?

Odgovor na vprašanje, kateri električni radiator kupiti, je lahko tudi tako imenovani konvektorski električni radiator, ki je najpogosteje označen kot sodobna grelna naprava z zelo natančnim termostatskih krmiljenjem.

Konvektorski radiator na elektriko deluje s pomočjo kroženja ogretega zraka oziroma s pomočjo blage naravne konvekcije. Omenjeno zagotavlja nizkotemperaturni režim grelca. Za ostale radiatorje je namreč značilno, da delujejo po visokotemperaturnem režimu, ker so za ogrevanje sob potrebne visoke temperature vode, ki se dovaja v napravo.

Običajno so konvektorski radiatorji nameščeni na nosilcih. Z njihovo pomočjo so nekoliko dvignjeni od tal. Skozi režo na spodnji strani vanje vstopa hladen zrak. Segreti zrak nato izhaja skozi režo na gornji strani radiatorja. Grelec z veliko površino v notranjosti naprave omogoča segrevanje zraka.

Konvektorske plošče so na pogled zelo privlačnega videza, zato so takšni električni radiatorji lepi tudi na pogled. Na sploh pa predstavljajo izjemno varčen način ogrevanja prostorov. Ogrevanje stane manj v primerjavi z drugimi načini centralnega ogrevanja.

Čiščenje in vzdrževanje električnega radiatorja

Potem ko ste povsem prepričani, kateri električni radiator kupiti za svoje potrebe, je pomembno tudi to, da se pozanimate, kako ga boste namestili v prostor, uporabljali in ne nazadnje zanj tudi primerno skrbeli. Tako kot vse naprave v domu boste morali tudi električni radiator občasno očistiti.

Pred čiščenjem električnega radiatorja najprej temeljito preberite vsa potrebna navodila in opozorila proizvajalca naprave. Kar se tiče popravila ali servisa, je treba tovrstna dela vedno prepustiti pooblaščenemu izvajalcu. Prepovedane so kakršne koli predelave radiatorjev, ker je to lahko izjemno škodljivo pa tudi nevarno – tako za ljudi kot okolje.

Radiatorja na elektriko nikoli ne odpirajte, saj se v takšnih napravah praviloma nikoli ne nahaja noben del, ki bi bil potreben za vzdrževanje. Pred čiščenjem napravo izključite iz električnega omrežja, nato je treba počakati, da se povsem ohladi. Potem se radiator lahko očisti s suho in dovolj mehko krpo. S pomočjo mehkega čopiča ali sesalnika lahko odstranite še prah, ki se nabira na cevnih pregibih.