Linijsko odvodnjavanje deževnice

by , under Dom in gradnja

Linijsko odvodnjavanjeLinijsko odvodnjavanje poskrbi za zelo učinkovito odvajanje deževnice oziroma padavinske vode. Zasnovano je v obliki odtočnih kanalov oziroma kanalet, kamor se steka padavinska voda, nato pa jo sistem odvede na mesto, kjer lahko varno in brez povzročanja škode nemoteno ponikne v tla.

Voda se tako ne zbira le na enem mestu, kot to velja za jaške, ampak vzdolž celotnega kanala oziroma kanalete, zaradi česar je tak sistem lahko še bolj učinkovit in lahko še hitreje odvede deževnico na primerno mesto. Zaradi tega je primeren za uporabo tudi tam, kjer je treba poskrbeti za veliko količino padavinske vode v kratkem času.

Zakaj izbrati linijsko odvodnjavanje?

Linijsko odvodnjavanje je vsekakor dobra rešitev, ali je primerna za vas, pa je odvisno od tega, za kakšno površino gre in kakšen sistem sploh potrebujete. Tak sistem odvodnjavanja se načeloma uporablja predvsem na javnih površinah, kot so recimo trgi, igrišča in podobno, seveda pa je uporaben tudi povsod drugje. Zaradi številnih prednosti, ki jih ima, se zanj odloča vedno več ljudi in tako tak sistem postaja vedno bolj priljubljen. Poleg tega pa ima tak sistem tudi številne druge prednosti, kot so na primer:

– nizka višina,
– estetski videz, ki se lepo zlije z okolico,
– primeren za različne vrste površin,
– primeren tudi za nizkogradnjo,
– različni modeli in možnost prilagoditve prav vsem zahtevam.

Različne vrste kanalet in rešetk zanje

Glavni element vsakega sistema za linijsko odvodnjavanje meteorne vode so takšne ali drugačne kanalete. Pri tem ima na voljo res veliko različnih modelov, med katerimi lahko izbirate glede na svoje zahteve. Kanalete se med seboj razlikujejo tako po tem, koliko meteorne vode je z njimi mogoče odvesti, kot po različnih drugih lastnostih.

Ena od pomembnih lastnostih, ki vpliva tudi na končni videz, so rešetke. Slednje namreč običajno prekrivajo kanaleto ter preprečujejo, da bi vanjo zašle večje smeti, listje in podobno. Lahko pa je kanaleta opremljena tudi z rego, ki je zelo neopazna, zato se uporablja na površinah, kjer je treba doseči enoten estetski videz.