Linijsko odvodnjavanje deževnice

by , under Dom in gradnja

Linijsko odvodnjavanjeSistem linijskega odvodnjavanja je ena od metod odvajanja deževnice, ki se pogosto uporablja na urbanih območjih. Ta sistem vključuje namestitev odtočnih kanalov na tleh vzdolž pločnika ali ceste, ki preusmerjajo deževnico v zbirni sistem. Prednosti tega sistema vključujejo preprosto in učinkovito odvodnjavanje deževnice s površin ter ohranjanje kakovosti in estetike okolice, saj se odtočni kanali lahko prilagodijo različnim vrstam tlakov in površin. Poleg tega lahko sistem linijskega odvodnjavanja zmanjša tveganje poplav na urbanih območjih in pomaga ohranjati naravni vodni cikel, saj zmanjšuje količino deževnice, ki se izteče v kanalizacijski sistem. Vendar pa je treba pri načrtovanju in namestitvi tega sistema upoštevati različne dejavnike, kot so padavine, vrsta in debelina tlakov, naklon površin in druge, da se zagotovi njegova učinkovitost in trajnost.

Voda se tako ne zbira le na enem mestu, kot to velja za jaške, ampak vzdolž celotnega kanala oziroma kanalete, zaradi česar je tak sistem lahko še bolj učinkovit in lahko še hitreje odvede deževnico na primerno mesto. Zaradi tega je primeren za uporabo tudi tam, kjer je treba poskrbeti za veliko količino padavinske vode v kratkem času.

Zakaj izbrati linijsko odvodnjavanje?

Linijsko odvodnjavanje je vsekakor dobra rešitev, ali je primerna za vas, pa je odvisno od tega, za kakšno površino gre in kakšen sistem sploh potrebujete. Tak sistem odvodnjavanja se načeloma uporablja predvsem na javnih površinah, kot so recimo trgi, igrišča in podobno, seveda pa je uporaben tudi povsod drugje. Zaradi številnih prednosti, ki jih ima, se zanj odloča vedno več ljudi in tako tak sistem postaja vedno bolj priljubljen.

Poleg tega pa ima tak sistem tudi številne druge prednosti, kot so na primer:
– nizka višina,
– estetski videz, ki se lepo zlije z okolico,
– primeren za različne vrste površin,
– primeren tudi za nizkogradnjo,
– različni modeli in možnost prilagoditve prav vsem zahtevam.

Različne vrste kanalet in rešetk zanje

Pri izbiri kanalete za linijsko odvodnjavanje meteorne vode je pomembno upoštevati tudi obremenitve, ki jih bo nosila. Na primer, kanalete, ki se uporabljajo na parkiriščih, morajo biti dovolj močne, da zdržijo težo avtomobilov, medtem ko lahko kanalete, ki se uporabljajo v parkih, imajo manjšo nosilnost. Poleg tega so lahko kanalete izdelane iz različnih materialov, kot so beton, plastika ali kovina, odvisno od zahtev za vzdržljivost, estetiko in ceno.

Poleg kanalete so pomembne tudi rešetke, ki se uporabljajo za prekrivanje kanalete. Rešetke so nujne, saj preprečujejo, da bi večje smeti in drugi odpadki prišli v kanaleto in povzročili zamašitev. Rešetke so na voljo v različnih oblikah, velikostih in materialih, da se prilagodijo različnim okoljem in zahtevam. Na primer, rešetke, ki se uporabljajo na parkiriščih, morajo biti dovolj močne, da zdržijo težo avtomobilov, medtem ko lahko rešetke, ki se uporabljajo na pločnikih, imajo manjšo nosilnost.

Poleg rešetk so lahko kanalete opremljene tudi z rego, ki je poseben tip kanalete z neopazno režo na vrhu. Ta oblika kanalete se uporablja na površinah, kjer je pomembna enotna estetika, saj se rega popolnoma zlije z okolico. Rega je lahko izdelana iz različnih materialov, kot so beton, plastika ali kovina, in je na voljo v različnih velikostih in oblikah.

V skladu s tem je izbira prave vrste kanalete in rešetke ključnega pomena za učinkovito delovanje sistema za linijsko odvodnjavanje meteorne vode, saj zagotavljajo, da se deževnica učinkovito odvaja in preprečuje zamašitev ter ohranjajo estetski videz okolice.