Krhki razcepljeni nohti – kako si lahko pomagate?

by , under Zdravje

krhki nohti in kolagenKrhki razcepljeni nohti zagotovo nikakor niso videti najlepše, poleg tega pa so eden od znakov, da telesu primanjkuje določenih snovi, ki jih to sicer nujno potrebuje. Na tak način nam torej naše telo nekaj sporoča, zato moramo ta znak resno jemati. Razmisliti moramo, kaj je tisto, kar nam sporoča naše telo in kako mu lahko pomagate, da težav z nohti ne boste več imeli.

Kaj vam sporoča vaše telo?

Krhki razcepljeni nohti so sporočilo telesa, da nečesa primanjkuje – na primer kolagena. Ali pa da vaša prehrana morda ni najbolj ustrezna, da morda pijete premalo tekočine, da ste morda pod nenehnim stresom ali pa gre morebiti kakšen drug vzrok. Vsekakor pa vam telo s takšnimi znaki sporoča to, da je čas, da nekaj spremenite. Če želite torej okrepiti vaše nohte in jih narediti močnejše in lepše, je čas, da premislite o svojem življenjskem slogu in o tem, kaj lahko spremenite v njem, da se boste bolje počutili in da boste tudi bolje skrbeli zase in za svoje telo. Sprememba na bolje je vedno zaželena, da se boste lažje spopadli z njo, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, s katerimi lahko telesu zagotovite prav vse, kar to potrebuje.

Katere snovi potrebujejo vaši nohti?

Krhki razcepljeni nohti so največkrat posledica pomanjkanja določenih snovi v telesu, pa naj si gre za vitamine, minerale, beljakovine ali kakšne druge snovi. Katerih snovi točno vam primanjkuje, ni vedno najlažje ugotoviti, saj nohti za to, da ostanejo zdravi, lepi in močni, potrebujejo dolg seznam različnih pomembnih snovi, kot so na primer:

  • vitamin A,
  • vitamin B12,
  • vitamin C,
  • vitamin D,
  • vitamin E,
  • kalcij,
  • cink,
  • železo,
  • folna kislina

Prehrana mora biti zdrava in čim bolj raznolika

učinki kolagenaZdrava prehrana je gotovo temelj zdravja, saj vpliva na prav vse dele našega telesa. Med drugim ima velik vpliv tudi na nohte in na to, kakšni bodo ti. Če naša prehrana ni dovolj raznolika, jim ne moremo zagotoviti vseh snovi, ki jih ti potrebujejo, zato se začno lomiti, postanejo krhki, lomljivi, suhi ali pa imamo z njimi druge težave.

Če se s takšnimi težavami soočate morda že nekaj časa ali celo več let tudi sami in nikakor ne morete najti ustrezne rešitve, čeprav ste morda preizkusili že marsikaj, potem je morda čas, da spremenite vašo prehrano. Tako lahko poskrbite za to, da z njo v vaše telo vnesete prav vse, kar to potrebuje, saj naše telo hranilne snovi dobi prav s prehrano.

Še posebna pozornost pa naj velja živilom oziroma hrani, ki vsebuje snovi, ki so naštete na zgornjem seznamu, pa naj si gre za svežo zeleno listnato zelenjavo, stročnice, dovolj sadja ali za lososa, meso in mlečne izdelke – pomembna je prav ta raznolikost, saj le z njo lahko poskrbite za dovoljšne zaloge vitaminov, mineralov in beljakovin oziroma vseh telesu potrebnih snovi.

Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dodatki

Kolagen–NM hidro kolagen, 28 dnevnih dozČe vam krhki razcepljeni nohti povzročajo težave, pa si lahko uspešno pomagate ne le s prehrano, temveč tudi z jemanjem prehranskih dodatkov, ki vsebujejo zgoraj naštete snovi. Med njimi ima zelo pomembno mesto kolagen, ki ga prav tako lahko kupite v obliki prehranskega dodatka in je pri skrbi za bolj močne nohte ključnega pomena. Marsikdo, ki je imel z njimi velike težave oziroma nikakor ni bil zadovoljen z njihovim videzom, je ugotovil, da si lahko pomaga prav z jemanjem kolagena. Ta namreč zelo pomembno vpliva na to, kako močni bodo vaši nohti, saj jih okrepi od znotraj oziroma izboljša njihovo strukturo. Zatorej se vam pri izbiri prehranskim dodatkov splača začeti prav s kolagenom in že po nekaj tednih rednega jemanja bodo krhki razcepljeni nohti postali preteklost.

Pomembna je tudi pravilna nega

Čeravno je najbolj učinkovito, če nohtom vse potrebne snovi zagotovite s pomočjo prehrane, pa pomaga tudi to, da jih redno mažete s hranilnimi in negovalnimi kremami oziroma da v ta namen uporabite olivno olje, ki pozitivno vpliva tudi na samo kožo na rokah in prepreči njeno izsuševanje. Pravilna nega je še posebej pomembna v zimskem času, ko so zunanje temperature nižje, zrak v notranjosti pa zaradi ogrevanja pogosto zelo suh, ter poleti, ko so zunanje temperature zelo visoke. Takrat je nujno treba poskrbeti tudi za pitje tekočine v dovolj velikih količinah, kar je pravzaprav pomembno kar skozi celo leto.