Kaj je kolagen in zakaj je po 30. letu še toliko bolj pomemben?

by , under Lepota, Zdravje

Veliko žensk po 30. letu začne na svoji koži opažati spremembe, ki si jih ne želi. Takrat začne iskati rešitve za nastale težave in se pri tem gotovo začne tudi spraševati, kaj je kolagen oziroma kakšen je ta prehranski dodatek, ki ga toliko ljudi priporoča za reševanje takšnih težav. O njem se namreč veliko govori in piše, ogromno pa je tudi reklam, ki ga propagirajo. Zaradi tega je kaj je kolagenna mestu vprašanje, zakaj sploh gre.

Ali ste stari več kot 30 let?

Če ste stari več kot 30 let, potem bi morali z gotovostjo vedeti, kaj je kolagen. Nekje v tej starosti namreč na sebi začnemo opažati nekatere znake staranja, proti katerim pomaga ravno ta pomembna beljakovina oziroma jih z njo lahko omilimo ali celo preprečimo. Ko smo namreč enkrat stari 30 let, je običajno v telesu začne postopoma vedno bolj primanjkovati. Z leti se namreč:

  • njegova količina v telesu manjša,
  • ta beljakovina v telesu neha aktivno proizvajati,
  • zaloge, ki smo si jih nabrali v mladosti, postopoma izpraznijo.

Kdaj točno se začne takšen proces, je težko natančno reči. To se pri vsakem posamezniku ne zgodi pri isti starosti, saj je vsak od nas nekoliko drugačen oziroma so tudi potrebe vsakega telesa po tej beljakovini drugačne – odvisne od številnih dejavnikov. Vendar pa načeloma velja, da imamo omenjene beljakovine v mladosti dovolj, kasneje v življenju pa njena količina upada oziroma se postopoma vedno bolj zmanjšuje in zmanjšuje. Prav to je tudi razlog, da jo je telesu priporočljivo začeti dodajati vsaj od 30. leta dalje, s čimer se lahko izognemo tudi gubam in drugim starostnim spremembam na naši koži.

Najboljše se obnese preventivno jemanje

kako dobimo kolagenKo gube na obrazu enkrat že nastanejo, jih je veliko težje zgladiti, kot pa če pravočasno poskrbimo za to, da do njih sploh ne pride. Za to pa lahko poskrbimo tako, da ohranjamo svojo kožo prožno in elastično, pri čemer nam pomaga tudi jemanje kolagena. Ker se najbolje obnese ravno preventivno jemanje, je vsekakor smiselno, da ga začnete jemati, četudi še niste dopolnili 30 let. Preventiva bo poskrbela za to, da znaki staranja na vašem obrazu še dolgo ne bodo postali opazni, saj bo vaša koža lepo prožna in jo boste uspeli ohraniti brez gub.