Arboristika – kako urediti drevesno krošnjo

by , under Dom in gradnja

Arboristika

Arboristika – Delanavisini.si

Lepo urejena drevesa niso samo veliko lepša na pogled, ampak tudi bolje rastejo in so bolj zdrava ter imajo zaradi tega daljšo življenjsko dobo. Poleg tega neurejena drevesna krošnja lahko predstavlja tudi nevarnost za okolico, saj se kakšen del lahko odlomi, kam pade, kaj poškoduje in podobno. Temu se lahko izognemo z njenim oblikovanjem in obrezovanjem, ki pa mora biti pravilno izvedeno. Arboristika je veda oziroma metoda, ki se ukvarja prav s tem, kako pravilno gojiti drevesa, kar vključuje tudi vedenje o tem, kako ustrezno urediti drevesno krošnjo.

Obrezovanje dreves in urejanje drevesne krošnje

Arboristika oziroma arborikultura, kot jo tudi imenujemo, je namenjena skrbi in urejanju dreves, kar vključuje vsa dela in postopke, ki so potrebi za to. Pri tem se uporabljajo različne tehnike obrezovanja vej, ki poskrbijo za urejanje drevesne krošnje, pa tudi varnost. Včasih je kakšnemu drevesu treba odrezati le vrh, ker ta zraste previsoko, prav tako pa se z različnimi rezi da drevo pomladiti in poskrbeti za to, da spet začne bolj bujno rasti.

arboristArboristika med drugim obsega:

  • svetovanje na terenu,
  • strokovni pregled stranja,
  • arboristična sanacija dreves,
  • pomladitvene reze,
  • posege za bolj uspešno rast dreves,
  • različne posege v drevesno krošnjo,
  • obžagovanje dreves na višini,
  • preprečevanje nevarnosti,
  • posek oziroma podiranje dreves.

Strokovnjaki za urejanje drevesne krošnje

Pri kakršnih koli posegih v drevesno krošnjo je treba poleg strokovnosti najprej pomisliti tudi na varnost. To je še posebej pomembno pri visokih drevesih, zato je pri njihovem urejanju, obžagovanju ali obrezovanju vedno najbolje poklicati strokovnjaka za to področje. Ta bo vsa potrebna dela opravil strokovno ter hkrati poskrbel tudi za vse potrebne varnostne in zaščitne ukrepe. Prav zaradi tega se posegov v drevesno krošnjo ni vedno najbolj pametno lotevati sam, ampak je veliko bolje, če za to poskrbi usposobljen arborist, ki zna strokovno, uspešno in varno opraviti različna dela na višini in kar se da dobro poskrbeti za vaše drevo. Če potrebujete takšnega strokovnjaka, ga lahko najdete na spletnem naslovu delanavisini.si.