Vrste parketa za vaš dom

by , under Dom in gradnja

vrste parketaPri izbiri vrste parketa imate na razpolago veliko različnih možnosti, ki si jih med drugim lahko ogledate tudi na spletni strani onis.si. Tam so različne variante tudi lepo in podrobno predstavljene z vsemi informacijami ter fotografijami. Nekatere poglavitne informacije o njih pa so predstavljene tudi v pričujočem članku, ki tako predstavlja nekakšen hiter vodnik med vsemi vrstami, ki so vam na voljo. Tako se boste lažje odločili, katero med njimi izbrati in katera med njimi bo krasila vaš dom. Pri tem velja poudariti le še to, da je vsaka od njih lahko izdelana v številnih različicah, lahko je uporabljen les različnih drevesnih vrst itd.

Gotove vrste parketa

Najbolj široko uporabne so v današnjih časih zagotovo gotove vrste parketa, pri čemer lahko izbirate med dvoslojnimi in troslojnimi, pa tudi drugimi različnimi možnostmi. Prednost takšne talne obloge je predvsem bolj enostavno in hitrejše polaganje, pa tudi odlične preostale lastnosti.

Pri tem lahko izbirate med različnimi vrstami lesa ter dimenzijami, pa tudi površinsko obdelavo:

  • lahko gre za gladek les,
  • lahko izberete tudi ščetkan les, ki je nekoliko drugačnega videza.

Obe varianti sta lahko že tovarniško lakirani ali oljeni oziroma stranki na voljo v surovem stanju, kar pomeni, da jih je z barvami oziroma olji treba zaščititi po samem postopku polaganja.

Ribja kost

vrste parketovV modo se vrača tudi ribja kost, pri čemer gre za poseben način polaganja parketa v obliki črke V. Zato morajo biti vse deščice enako dolge in primerno odrezane pod ustreznim kotom, da lahko pri polaganju sestavimo pravilen vzorec, ki polepša prostor. Še eno možnost predstavlja italijanska ribja kost, pri kateri gre za zelo podoben način polaganja, le da deščice niso posebej odrezane pod kotom, zato je končni učinek nekoliko drugačen.

Mozaični masivni parket

Eno od zelo zanimiv možnosti predstavlja mozaični masivni parket, ki je bil uveljavljen nekoč ter se je uporabljal predvsem v različnih dvorcih in vilah, dandanes pa spet pridobiva na veljavi. Zaradi zanimivega vzorca predstavljajo malce drugačno možnost in so primerni predvsem za tiste, ki si želijo nekoliko bolj posebne talne obloge, kakršne nima vsak.